2024 Ağustos Raporu*

Ağustos Ayında 33  Kadın Cinayeti, 24 Şüpheli Kadın Ölümü

Türkiye’de kadın cinayetlerini durdurma mücadelemiz 14 yıldır devam ediyor. Platform olarak, ihtiyacı tespit ettiğimiz 2010 yılından itibaren kadın cinayeti verilerini kamuoyuna açıklıyoruz. Bakanlıklar ise sistematik şekilde maalesef kadın cinayeti verilerini tutmayıp paylaşmıyor. Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir. Bu görevin yerine getirilmesi için de ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi için mücadeleye devam edeceğiz.

18 kadının hangi bahane ile öldürüldüğü tespit edilemedi.

Bu ay 33 kadın cinayeti işlenmiş, 24 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 33 kadından 9’u boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2’si ekonomik bahanelerle, 4’ü annelerinin boşanmak istemesi bahanesiyle öldürüldü. 18’inin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 18 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.

Her biri birer yaşam olan kadın kardeşlerimizin isimlerini sizinle paylaşmak isteriz:

KADIN CİNAYETLERİ

Saliha K.

Aynur Çilli

Nuray Dabaz

Arife Öz

Sultan Tosun

Fatma Demir

İ. D.

Vesile Akgün

Pınar Bayrak

Hilmiye Tuğba Esgin

Sedef Çınar

Serpil Kartal

Öznur Akkaya

Kinem Çetinkaya

Z. B.

Fatma Aydovan

Nuhbe Yılmaz

Ayten Gül Özfidan

Elif Durmaz

Gülizar Çolak

Atiye Bora

Elif Dim

Dilan Hiranur Özer

Derya Demir

Eylem Sevilen

Senem Kıvrık

Ceylin Şimşek

Cemre Şimşek

Nira Şimşek

Emine Sezer

Ayşe Dürüst

Ebru Duvar

R. Ş.

 

ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMLERİ

N. S.

Zeynep Yılmaz

Özge Yetimoğulları

Gülsimay Yılmaz

Elisabeth Koehler Manstein

B. K.

Gamze Ö.

Aslı P.

Nesrin B. Y.

Sinem Ç.

Sezen S.

Zeynep Arslanoğlu

Duru Pakarda

Ayşe Halef

Emine Görgülü

Nazmiye Gümüş

Büşra Kocagöz

Fatma Çelik

D. D.

Nevin S.

Pilar Marie Victoria Lopez

Tatyana Maichuk

Natalya Somova

ismi tespit edilemeyen bir kadın

 

İllere göre Ağustos ayının kadın cinayetleri verileri ise şöyle:

KADIN CİNAYETLERİ

Adana

1

Afyonkarahisar

1

Ankara

1

Antalya

1

Balıkesir

2

Hatay

1

İstanbul

3

İzmir

5

Kayseri

1

Kocaeli

1

Konya

4

Manisa

1

Mardin

1

Mersin

2

Muğla

1

Samsun

1

Siirt

1

Şanlıurfa

1

Tekirdağ

3

Zonguldak

1

 

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER

Antalya

4

Balıkesir

1

Bartın

1

Bursa

2

Diyarbakır

1

Edirne

1

Eskişehir

1

Giresun

1

İstanbul

1

Kastamonu

1

Kütahya

1

Malatya

3

Muğla

1

Samsun

1

Şanlıurfa

2

Tekirdağ

1

Zonguldak

1

 

Kadınlar kimler tarafından öldürüldü?

Ağustos ayında öldürülen 33 kadının 10’u evli olduğu erkek, 7’si birlikte olduğu erkek, 6’sı babası, 3’ü tanıdığı biri, 2’si akrabası, 2’si oğlu, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 1’i kardeşi tarafından öldürülmüştür. Bu ay kadınların %30’u evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü

Kadınların 12’si evinde, 8’i sokakta, 5’i ıssız bir yerde, 3’ü su ve kenarında, 2’si arabada, 1’i işyerinde öldürülmüştür. 2 kadının öldürüldüğü yer tespit edilememiştir. Bu ay öldürülen kadınların %36’sı  evlerinde öldürüldü.

Kadınlar en çok ateşli silah ile öldürüldü

Bu ay öldürülen kadınların 12’si ateşli silahlarla, 11’i kesici aletle, 4’ü boğularak, 4’ü darp edilerek, 1’i yakılarak öldürüldü. Bir kadının öldürüldüğü silah tespit edilememiştir. Bu ay öldürülen kadınların %36’sı ateşli silah ile öldürüldü.

Şiddeti Seyretme, 6284’ü Uygula!

İstanbul’da Serpil Kartal Boşanma aşamasında olduğu Harun Gül tarafından sokak ortasında öldürüldü. Manisa’da 19 yaşındaki Sudenaz ise sokak ortasında 3 yaşındaki çocuğunun yanında darp edildi. Sudenaz 14 yaşından bu yana şiddet görüyordu. Bunu polise bildirmesine rağmen hiçbir şey değişmedi. 16 yaşında çocuk sahibi olmuş bir kız çocuğu olarak istismara uğradığı ortadadır. Sudenaz’ın yıllarca şiddet görmesinin sorumluları bellidir.  Bursa’ da Elif B. uzaklaştırma kararını defalarca ihlal eden eski nişanlısı için elektronik kelepçe talep etti. Talebinin reddedilmesinden altı saat sonra eski nişanlısı tarafından kaçırılıp, bıçaklanıp, bacağından silahla vuruldu. Bu yılki kadın cinayetleri verilerimize göre ilk 8 ayda öldürülen kadınlardan en az 22’si polis veya savcılığa şikayette bulunmuş olmasına rağmen öldürüldü. Kadın cinayetlerini ve şiddeti önlemekle ilgili politika yapıcılar ise bu olayları sadece lanetliyorlar. 6284 uygulansaydı birçok kadın hala hayatta olacaktı. Kolluk kuvvetleri görevini yerine getirseydi birçok kadın hayatta olacaktı. Kadınlar ölürken kadınları koruması gerekenler sadece izliyor.

Diyarbakır’da Hilal Kar’ı sokak ortasında ateşli silahla öldüren fail Mehmet Demirhan 2 aydır yakalanamadı. Ailenin avukatı etkin soruşturma yürütülmediğini, aile fertlerinden hiç kimsenin ifadesinin alınmadığını, MOBESE ve HTS kayıtlarının incelenmediğini belirtti. Ezgi Zerkin’in de katili Deniz Özarslan’a 545 gün sonra ulaşılmıştı. Kadın cinayetlerinin soruşturma sürecinde bu kadar yavaş ve umursamaz davranan kolluk kuvvetleri ve adli makamlar, sokak röportajında konuşan Dilruba Kayserilioğlu’nu hemen tutukladılar.

Siyasi iktidar kadın cinayetlerini, çocuk cinayetlerini, şiddeti, istismarı umursamıyor. Kadınları, çocukları koruyan yasaları uygulamak yerine aile odaklı yeni politikalar geliştirmeye çalışıyor. 2023’te yapılan “8. Aile Şurası” toplantı raporu bunu gözler önüne seriyor. Rapor genel olarak; kadınların erken yaşta evlenmesini ve çok çocuk doğurmasını, şiddete uğradığı evliliği devam ettirmesini istiyor. Kadınlar ise iktidarın korumak istediği bu kutsal aileler içerisinde öldürülüyor. Ağustos ayında 6 kadın babaları tarafından, 2 kadın oğlu, 10 kadın evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. 2024 yılının ilk 8 ayında ise 27 kadın, 12 erkek çocuk babaları tarafından öldürüldü. Biz kadınlar sizin ataerkil baskılarınıza boyun eğmeyeceğiz. Hiçbir hakkımızı tartışmaya açmayacağız. Mücadelemiz durmayacak.

Yerel seçim dönemi boyunca kadınların eşit ve özgür olduğu kentler için nasıl politikalar üretilmesi gerektiğini anlattık. Belediyelerin kadınlar için neler yapmaları gerektiğinden bahsettik. Bunlardan biri de kadınlar için sığınakların sayısının Belediye Kanunu’nda zorunlu tutulan sayıya getirilmesiydi. Buna rağmen İzmir Bayraklı Belediyesi bünyesindeki tek sığınağın kapatıldığını öğrendik. Her gün en az bir kadının öldürüldüğü bir ülkede sığınma evinin kapatılması şiddeti, kadın cinayetlerini ve 6284’ü yok saymaktır. Şiddetle mücadele eden kadınlar için sığınma evleri bir yaşam merkezidir.

Kadın Meclisleri Meydanlarda

Kadın cinayetlerini durduracağız diyerek çıktığımız bu yolda örgütlü mücadelemizde devam ediyoruz. Bu ay İstanbul’da Serpil Kartal için, İzmir’de babaları tarafından vurulan 4 çocuk için ve Manisa’da şiddet gören Sudenaz için sokaklardaydık. Babası tarafından öldürülen Eylem Sevilen için Genç Feministler Federasyonu olarak meydandaydık. İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir ve Gaziantep’te Kadın Meclisleri olarak bir araya geldik. Katliam Yasası’nın geçmesiyle Niğde ve Altındağ Belediyesi gibi gözü dönmüş bazı kurumlar hayvanları toplu bir şekilde katletmeye başladılar. 1 Eylül’de de “Katliam Yasasına Hayır” demek için Yenikapı’daydık.

Cinsel Şiddet Artıyor, Cezasızlık Failleri Koruyor

Çocuklar ve kadınlar cinsel şiddet tehdidi altında yaşamaya devam ediyor. Çocuklar ve kadınlar cinsel şiddet tehdidi altında yaşamaya devam ediyor. İstanbul’da Z.U. ve E.G. isimli iki çocuk alışveriş için gittikleri dükkanda çalışan 26 yaşındaki Yusuf E.E. tarafından cinsel istismara uğradı. Çocukların ailesinin ve mahallenin tepksiyle şüpheli gözaltına alındı.

Hatay’da 2021 yılında 14 yaşındaki S.Y. 3 yıl boyunca akrabası Musa Ş. tarafından cinsel istismara maruz bırakıldı. İstismara dair ses kaydı ve video kanıtları olan S.Y., Musa Ş. hakkında şikayetçi oldu fakat saldırgana elektronik kelepçe bağlanarak serbest bırakıldı.

Kocaeli’nde 4 yaşındaki çocuk oyun oynadığı alandaki yakın bir tuvalette özel güvenlik görevlisi tarafından cinsel istismara uğradı. Olayın fark edilmesi üzerine saldırgan gözaltına alındı.

Ağustos ayında kadınlar ile ilgili neler oldu?

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi aracılığıyla ihtiyaç sahibi kadınlara ayda bir kez 1 paket hijyenik ped desteği yapacağını açıkladı.

Bursa’da bir imam hatip ortaokulu müdürü, “şort giyen öğrenciye de karışırız, başörtüsü takmayan öğrenciye de karışırız” diyerek yaptığı şeriat yanlısı açıklamada açıkça okulda başı açık kız öğrenciye müsaade etmeyeceklerini söyledi. Eğitim-İş Sendikası, müdür hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

ÖSYM, 2024 yılı Spor Bilimleri İçin Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu’nda kadınlara ayrılan kontenjanı yüzde 40’a düşürerek kadınlar aleyhine kota uygulamaya başladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, şiddet mağduru kadınlara yönelik hukuki destek sağlanması amacıyla Diyarbakır Barosu ile protokol imzaladı.

Özel sağlık bilgileri izinsiz olarak paylaşılan ve HIV+ olduğu için sınır dışı edilen Suriyeli mülteci trans kadın M.E. Suriye’de yaşamını yitirdi.

2024 Paris Olimpiyatlarında yarışan Afgan Break Dansçı Manizha Talash, oynadığı ön eleme karşılaşmasında ‘Afgan kadınlara özgürlük’ yazılı bir pelerin giydiği için diskalifiye edildi.

Şüpheli kadın ölümleri derhal aydınlatılmalıdır

Bir süredir raporlarımızda da açıkladığımız gibi intihar, kaza veya doğal ölüm gibi gösterilen şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında pandemi süreciyle birlikte çok ciddi bir artış yaşanmaktadır. Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir. Kadınların öldürülüp öldürülmediği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, kadınların toplumsal cinsiyet temelli öldürülüp öldürülmediği (kadın cinayeti olup olmadığı), intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması gerekmektedir.

Bursa’da Özge Yetimoğulları 4. Katta bulunan evinin balkonundan düşerek şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Olaydan 3 gün sonra Özge Yetimoğulları’nın evli olduğu A.Y. tutuklandı ve savcılığın inceleme başlattığı dosyaya gizlilik kararı getirildi.

Eskişehir’de 23 yaşındaki Sinem Ç, evinde ölü bulundu. Kolluk kuvvetinin geldiği anca evde olan Sinem’in birlikte olduğu A.Ö.’nün çelişkili beyanları nedeniyle tutuklandı. .

Samsun’da 32 yaşındaki Zeynep Arslanoğlu, tanıdığı K.G. ile denize girdi. Zeynep daha sonra kayalıklara sıkışmış bir şekilde ölü bulundu. K.G. gözaltına alındı.

Ağustos ayında öldürülen 33  kadının yaşam mücadelesi hikayeleri

Siirt’te yaşayan 5 çocuk annesi Saliha K. eskiden evli olduğu İ.K. tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Fail daha sonra bileklerini keserek intihar teşebbüsünde bulundu.

Antalya’da 43 yaşındaki Aynur Çilli birlikte olduğu Mehmet A. tarafından ormanlık alanda başına taşla vurularak öldürüldü. Fail daha sonra Aynur Çilli’nin 8 yaşındaki oğlunu da boğarak öldürdü.

Kayseri’de yaşayan 55 yaşındaki Nuray Dabaz, akrabası Selfat Aydoğdu tarafından tüfekle vurularak öldürüldü. Fail aynı anda Nuray Dabaz’ın oğlunu da tüfekle vurarak öldürdü.

Konya’da 49 yaşındaki Arife Öz evli olduğu Hasan Öz tarafından tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Arife Öz’ün faille bir süredir ayrı yaşadığı ve failin 5 suçtan kaydı olduğu öğrenildi.

Afyon’da 19 yaşındaki Sultan Tosun eskiden birlikte olduğu Yusuf Ç. Tarafından bir parkta boğazından bıçaklanarak öldürüldü. Failin Sultan Tosun’u öldürdükten sonra parktaki su kanalına atarak kaçtığı öğrenildi.

Samsun’da 37 yaşındaki Fatma Demir, akrabası Mustafa D. tarafından arazi nedeniyle çıkan bir tartışma bahanesiyle 17 defa bıçaklanarak öldürüldü.

Tekirdağ’da 55 yaşındaki İ.D. oğlu T.A. tarafından 8 farklı yerinden bıçaklanarak öldürüldü.

Konya’da yaşayan 55 yaşındaki Vesile Akgün, 10 gün önce cezaevinden firar eden akrabası Ferhat Dağıtan tarafından ateşle silahla vurularak öldürüldü.

Mersin’de yaşayan 3 çocuk annesi Pınar Bayrak birlikte olduğu Ziya Ecer tarafından öldürüldü. Pınak Bayrak’ın failden sistematik olarak şiddet gördüğü öğrenildi.

İzmir’de 26 yaşındaki Hilmiye Tuğba Esgin, Şenol A. tarafından kıskançlık bahanesiyle bir teknede boğularak öldürüldü. Failin Hilmiye Tuğba Esgin’i öldürdükten sonra teknedeki buzluğa kodyuğu ve cesedin kokmaması için üstüne boya döktüğü öğrenildi.

Tekirdağ’da 24 yaşındaki Sedef Çınar birlikte olduğu Fahrettin T. tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Fail daha sonra aynı silahla kendini vurarak intihar etti.

İstanbul’da 35 yaşındaki 2 çocuk annesi Serpil Kartal boşanma aşamasında olduğu Harun Gül tarafından sokak ortasında ateşli silahla vurularak öldürüldü. Failin Serpil Gül’ü öldürdükten sonra başında bekleyerek ambulansın sokağa girmesini engellediği öğrenildi.

İstanbul’da 23 yaşındaki Öznur Akkaya, boşanma aşamasında olduğu Gökhan Akkaya tarafından sokak ortasında bıçaklanarak öldürüldü. Fail yakalandı.

İstanbul’da Kinem Çetinkaya, evli olduğu İsa Çetinkaya tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Fail gözaltına alındı.

Ankara’da Z. B., boşanma aşamasında olduğu B.B. tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Fail olayın ardından intihar etti.

Balıkesir’de 54 yaşındaki Fatma Aydovan, birlikte yaşadığı İbrahim Ağzıkırık tarafından ateşli silahla vurarak öldürdü. Fail ayrıca Fatma Aydovan’ın oğlunu da yaraladı. Fail olayın ardından intihar etti.

Kocaeli’nde 36 yaşındaki Nuhbe Yılmaz, birlikte olduğu Cansu Yunus E. tarafından boğularak öldürüldü. Kalp krizi geçirdiği iddia edilerek hasteneye getirilen kadın, doktorların ölümü şüpheli bulmasıyla kadın cinayeti olduğu anlaşıldı Fail gözaltına alındı.

Manisa’da 10 yaşındaki Ayten Gül Özfidan, babası Ömür Özfidan tarafından boğularak öldürüldü. Fail olayın ardından intihar etti.

Konya’da 37 yaşındaki Elif Durmaz, evli olduğu Bekir Durmaz tarafından bıçaklanarak öldürüldü.  Fail tutuklandı.

Şanlıurfa’da 59 yaşındaki Gülizar Çolak, çalıştığı fıstık tesisinin sahibi ve evli olduğu Gaffar Çolak tarafından kıskançlık bahanesiyle ateşli silahla vurularak öldürüldü.

Mardin’de Veysi Bora, 60 yaşındaki annesi Atiye Bora ve evli olduğ Necla Bora içerideyken evi ateşe verip kapıyı kilitledikten sonra kaçtı. Yapılan müdehalelere rağmen Atiye Bora, 11 Temmuz’da hayatını kaybetti.

Tekirdağ’da 38 yaşındaki fabrika işçisi olarak çalışan Elif Dim, evli olduğu Hasan Dim tarafından darp edilerek öldürüldü. Failin ifadesinde Elif’in kendisini başka bir kadınla mesajlaştığını görmesi üzerine tartıştıkları ve bu bahaneyle öldürdüğü öğrenildi.

Konya’da Mehmet Özer evli olduğu Şehadet Özer ile tartıştığı sırada fail evi terketmek isteyen Şehadet’e tüfekle ateş etti. Annesini korumak için önüne geçen 5 yaşındaki Dilan Hiranur Özer vurularak hayatını kaybetti.

Mersin’de 2 çocuk annesi, 47 yaşındaki Matemetik Öğretmeni Derya Demir, birlikte olduğu Murat O. tarafından ayrılmak istemesi bahanesiyle boğazından bıçaklanarak öldürüldü.

Balıkesir’de bir pizzacıda çalışan 18 yaşındaki Eylem Sevilen, arkadaşının doğum gününe gitmek istemesi bahanesiyle babası tarafından boğularak öldürüldü. Eylem’in cansız bedeni evdeki koltuğun altında bulundu.

Muğla’da yaşayan 40 yaşındaki 2 çocuk annesi Senem Kıvrık, hakkında uzaklaştırma kararı bulunan boşanma aşamasında olduğu Muhittin Kıvrık tarafından sokak ortasında bıçaklanarak öldürüldü.

İzmir’de Vesim Şimşek boşanma aşamasında olduğu Naciye barışmayı kabul etmediği için kızları 4 yaşındaki Cemre, 2 yaşındaki Ceylin, 14 yaşındaki Nira Şimşek’i öldürüp, 11 yaşındaki Hiranur’u ise ağır yaraladı. Naciye’nin evliliği boyunca şiddet gördüğü ve 27 Temmuz’da fail hakkında 2 aylık uzaklaştırma kararı çıkardığı öğrenildi.

Zonguldak’ta 42 yaşındaki Emine Sezer, kardeşi Oğuz Ş. tarafından Emine’nin para vermemesi bahanesiyle bıçaklanarak öldürüldü. Fail Emine’nin eşini ve 2 çocuğunu da yaraladı.

Adana’da 52 yaşındaki 2 çocuk annesi Ayşe Dürüst, evli olduğu Murat Dürüst tarafından evi terk etmek istmesi bahanesiyle kaldırım taşıyla darp edilerek öldürüldü.

İzmir’de Özkan Karabıyık, boşanma aşamasında olduğu Esin Karabıyık ve Esin’in arkadaşı 36 yaşındaki Ebru Duvar’ı bıçaklayıp intihar etti. Ebru hayatını kaybederken Esin de ağır yaralandı. Esin’in fail hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı öğrenildi.

Hatay’da R. Ş. adlı kadın ağaçlık alanda ölü bulundu. Fail R. Ş.’nin tanıdığı biri olup gözaltına alındı.

 

 

 

 

 

 

 

 

*Raporumuz: Her ay basına yansıyan kadına yönelik şiddet haberlerinde davalar, yeni yaşanan olaylar ve kadın hareketine dair ayrıntılar yer almaktadır. Bizler, basına yansıyan haberleri ve doğrudan bize gelen başvuruları derleyerek bir sayıya ulaşıp, bu çerçevede raporumuzu hazırlıyoruz. Kadın Cinayeti raporumuzu Femicide kavramına göre ele alıyor, bir araya getiriyor ve değerlendiriyoruz. Yani Femicide kavramına göre; “embriyodan cenine, bebekten çocuğa, erişkinden yaşlıya kadar tüm kadın cinsiyetteki bireylerin sadece cinsiyetlerinden dolayı ya da toplumsal cinsiyet kimliği algısına aykırı eylemleri bahane edilerek, bir erkek tarafından öldürülmesi ya da intihara zorlanmasıdır. Femisidler salt kadın cinsiyetteki insanların öldürüldüğü cinayetler olarak algılanmamalıdır. Nefretle işlenen bu cinayetlerde, saldırıya uğrayan şey kadın kimliğidir.”

Kaynak: 2024-agustos-raporu