Dünya Kız Çocukları Günü 11 Ekim 2024 Cuma günü tüm dünyada kutlanacak. Ancak kız çocukları dünyada insanlık dışı koşullara ve muameleye maruz bırakılmakta, insan haklarını kullanamamaktadırlar.  UNICEF’in açıkladığı ve ilk kez yapılan yeni tahminlere göre; 18 yaşından önce cinsel saldırıya uğrayan veya cinsel tacize maruz kalan 370 milyonu aşkın, temasa dayanmayan saldırılar dahil edildiğinde 650 milyona varan sayıda kız çocuğu ve kadın bulunmaktadır.  Bugün hayatta olan   her 5 kız çocuğu ve kadından 1’i, bu şiddet türlerinden en az birine maruz kalmakta ve bu saldırılar çoğu zaman çocukların hayatları boyunca unutamadığı travmalara neden olmaktadır.

Üzerinde anlaşmaya varılmış olan B.M. Küresel Hedeflerin 5’incisi 2030 yılına kadar toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve tüm kadınlarla kız çocukların güçlendirilmesi taahhüdünü içermektedir.

Unicef diyor ki, Küresel Hedeflere ulaşmak isteniyorsa, öncelikle aşağıdaki sorunların çözülmesi gerekmektedir:

  • Kız Çocuklara Yönelik Şiddet: Her 5 dakikada bir kız çocuk uğradığı şiddet nedeniyle ölüyor
  • Çocuk Yaşta Evlendirmeler: 4 kızdan biri çocukken evlendiriliyor
  • İnsan Ticareti: İnsan ticareti mağduru kişilerin %71’ini kadınlar oluşturuyor
  • Kadınlarda Genital Mutilasyon/klitoris sünneti: FGM uygulamasına maruz kalmış 63 milyon kız çocuk bulunuyor
  • Eğitime Erişim: 130 milyon kız çocuğu okula gitmiyor
  • HIV/AIDS: Kız çocukların HIV enfeksiyon riski iki kat daha fazladır
  • Ülkemizde kız çocuklarının durumu son yıllarda yürütülen akıldışı politikalar nedeniyle çok vahim bir duruma gelmiştir. Kız çocukları eğitimden koparılıyor, zorla evlendiriliyor, istismara ve şiddete uğruyor, yoksullaştırılıyor, ayrımcılığa uğruyor, dilendiriliyor, kaçırılıyor, öldürülüyor, sağlık, güvenlik, beslenme ve yaşam haklarını kullanamıyorlar. Türkiye’de 2022’de 720 bin kız çocuğu okuldan ayrılmış, son 10 yılda resmi verilere göretoplam 302 bin 159 kız çocuğu evlendirilmiştir. Avrupa’da çocuk evliliklerinde birinci sıradadır.

Eğitimi teşvik edin: Burslar, mentorluk programları ve okul projeleri dahil olmak üzere kızların kaliteli eğitime erişimini sağlayan girişimleri destekleyin. 4+4+4 sistemi yerine kesintisiz eğitim talep ederek kampanyalar yapın.

  • Cinsiyet eşitliği savunucusu olun: Eğitimden sağlık hizmetlerine ve ekonomik fırsatlara kadar yaşamın her alanında cinsiyet eşitliğini teşvik eden politika ve programların savunucusu olun.
  • Kız çocuklarının sağlığını destekleyin: Özellikle yetersiz hizmet alan topluluklarda kızlara sağlık ve beslenme desteği sağlayan programlara katkıda bulunun.
  • Kızlara şiddete son verin: Kızlara yönelik şiddet, taciz ve ayrımcılığa ilişkin farkındalığı artırın ve bunları önlemek için çalışın.
  • Farkındalık kampanyalarına katılın: Kız çocuklarının haklarına ve güçlendirilmesine odaklanan farkındalık kampanyalarına, etkinliklere ve tartışmalara katılın veya bunları başlatın(Cumhuriyet. 11.10.2023)

Dünya Kız Çocukları Günü bir vesile olarak görülmeli, kız çocuklarının bu vahim durumlardan kurtarılması için, özgün politikalar hazırlanmalı ve güçlendirici planlamalar acilen yapılmalıdır. Aksi takdirde toplumsal çöküşün en altında kalacak olanlar kız çocukları olacak toplumsal travmalar derinleşecektir. Çocuklarını koruyamayan, geliştiremeyen, heba eden bir toplum olmayı seçemeyiz. Topyekün farkındalık için mücadele etmeyi sürdüreceğiz.

https://www.unicef.org/turkiye/

Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu,cydd.org.tr

https://www.cumhuriyet.com.tr/egitim/toplumsal-yasamin-her-alaninda-esitsizliklerle-mucadele-ediyorlar-2128728

 

ANTALYA  KADIN DANIŞMA MERKEZİ VE DAYANIŞMA DERNEĞİ