Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiği “Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması”nın 2018 sonuçları 8 Mart haftasında açıklanmıştı. Türkiye’de kadınlık ve erkekliğe atfedilen özelliklerin ülkedeki aile, çalışma ve siyaset dünyasındaki yansımalarını değerlendiren araştırma birçok çarpıcı veriyi ortaya koyuyor.
Araştırmaya göre 2018 yılında kadının en büyük sorunları aşağıdaki şekilde sıralanıyor:
- Şiddet
- İşsizlik
- Eğitimsizlik
- Sokakta baskı ve taciz
- Aile baskısı
- Kadın erkek eşitsizliği
- Çevre / mahalle baskısı
- İş yerinde ayrımcılık
- Politik baskı ve şiddet
Kadınların yüzde 46’sı hayatında hiç çalışmamış
Kadının çalışma hayatındaki varlığının da sorgulandığı araştırmada ortaya çıkan sonuç, yüzde 28’lik bir kesimin şu anda aktif olarak çalıştığını gösteriyor. Katılımcıların yüzde 35’i geçmişte çalıştığını belirtiyor. Yüzde 46 gibi önemli bir oransa hayatında hiç çalışmadığını ifade ediyor.
Araştırmaya göre siyasi partilerin kadın gündemlerinin seçmen seçimlerinde etkisi konusunda geçen yıldan bu yıla anlamlı artış var. “Bir partinin kadın işsizliğini azaltma çözümleri vaad etmesi seçiminizi etkiler mi?” sorusuna %48 olumlu cevap veriyor. Bu rakam geçen yıl %38 olarak gerçekleşmişti.
“Kadınların iş hayatına katılımı ülkenin refahı açısından gereklidir” ifadesine katılma oranı ise kadınlarda yüzde 84, erkeklerde yüzde 73 olarak gerçekleşiyor.
Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mary Lou O’Neil ve Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu tarafından yapılan “Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması”, 2018 Şubat ayında 23 ilde, kadın ve erkek bin 205 kişi ile gerçekleştirildi. Araştırmanın tamamına bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
http://www.antalyakadindanisma.org/wp-content/uploads/2018/11/2018TCKAA-9mart2018-V2.pdf
Leave A Comment